Ana içeriğe atla

KİTAP VE YAZAR ÖNERİLERİ

Dün Mahfi Eğilmez Hoca’nın kendi bloğunda benden bahsetmesi onuruna eriştim. Benim için büyük bir mutluluk oldu. Öncelikle O’na bir teşekkürü borç bilirim. Bu güzel olaydan sonra iktisat okuyan birkaç arkadaştan mail geldi;  hangi kitapları okumalıyım, hangi yazarları takip etmeliyim gibi benzer sorular içeren mailler. Tek tek cevaplamaktansa buradan yayınlamayı tercih ettim.

Kendi okuduğum kitaplardan ve takip ettiğim yazarlardan oluşan bu liste umarım hepinize faydalı olur.

KİTAPLAR:

  • ·         Örneklerle Kolay Ekonomi – Mahfi Eğilmez: İktisada yeni başlayanlar veya temeli zayıf olan arkadaşlar için İktisada Giriş niteliğinde akıcı, anlaması kolay, güncel örnekler bulunan bir kitaptır.
  • ·         Görünmeyen Ekonomist – Tim Harford: İngiliz bir ekonomist olan Tim Harford’un yazdığı bu kitap iktisadı eğlenceli bir dille ele almış ve bir cafede kahve içerken bile size ekonomi düşündürerek sistemin nasıl çalıştığını anlatmaya çalışmış.
  • ·         Çıplak Ekonomi – John Wheelan: Bu kitapta yukarıda bahsettiğim “Görünmeyen Ekonomist” kitabına benzer nitelikte bir kitap. Zaten kitabın kapağında “küresel ekonomiyi eğlenceli bir dille okumak” yazıyor. Tek solukta okuduğum kitaplardandır.
  • ·         Kapitalizmin Tarihi 1500-2010 – Michael Beaud: Günümüz modern sistemi olan kapitalizmin tarih boyunca gelişim evrelerini anlatan bir başyapıt.
  • ·         Mülkiyet Nedir ? – P.J. Proudhon: Kapitalist sistemin altın kuralı olan mülkiyet kavramını anlatan ve eleştiren bir kitaptır.  
  • ·         İktisat, Kriz ve Yenilik – Taner Güney: Kimya, fizik, biyoloji gibi bilimlerin laboratuvarı vardır. Peki ya iktisadın ? İktisadın da vardır; KRİZLER. İlk başta krizin tanımlamasını yapan ve ardından “Büyük Buhran, Opec ve 2008 Mortgage Krizi” gibi krizleri ele alarak sebep sonuç ilişkileriyle bu krizlerin nasıl oluştuğunu anlatan bir kitap. İlk başta biraz sıkılabilirsiniz ancak devam edin pişman olmayacaksınız.
  • ·         Küresel Finans Krizi – Mahfi Eğilmez : Mahfi Hoca’da yaşadığımız küresel krizi Türkiye’ye olan etkilerini ve bir daha böyle bir kriz yaşanmaması için alınması gereken önlemleri anlatıyor.
  • ·         İktisadi Düşünce Tarihi – Mark Skousen: Modern ekonomi tarihini ve günümüze kadar iktisada bir çok değer katmış iktisatçıların hayatlarını, fikirlerini, ortaya koydukları eserlerle ekonomiyi nasıl etkilediklerini tek tek anlatan eğlenceli bir ders kitabıdır.
  • ·         SAPIENS – Hayvanlardan Tanrılara – Yuval Noah Harari: Ufkunuzu genişletecek, insanlığın tarihini en başından sonuna kadar anlatan bir kitap. Mutlaka okunmalı size çok şey katacaktır.
  • ·         Hayvan Çiftliği – George Orwell: Reel sosyalizmin eleştirisini hayvanların üzerinden anlatan bir kitap.
  • ·         Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları – John Perkins: Eskiden bir ekonomik tetikçi olan Amerikalı John Perkins’in “Şirketokrasi” dediği küresel sömürü sistemiyle ülkeleri nasıl sömürdüğünü anlatan kitap serisi. Dört kitaptan oluşuyor. Ben ilkini okuyabildim acı gerçeklerle yüzleşeceğiniz bir kitap.


Yazar önerisi olarak okuyabildiğiniz herkesi okuyun farklı farklı görüşleri okumak size çok şey katacaktır. Kendi takip ettiğim yazarlar: Mahfi Eğilmez, Arda Tunca, Seyfettin Gürsel,  Abdurrahman Yıldırım, Asaf Savaş Akat.

Okuyan bir ülke değiliz. Yapılan bir araştırmaya göre bir Japon yılda ortalama 25 kitap okurken bir Türk ortalama 10 yılda 1 kitap okuyor. Bu çok acı bir istatistik. Ne kadar çok okursak o kadar çok ufkumuz açılır, farkındalığımız artar. Bu sadece ekonomi okuyan arkadaşlar için değil bütün bilim dalları ve insanlar için geçerli. Okumanın keyfine bir kere varınca insan bırakamıyor. Bu ülkeye faydamız dokunsun istiyorsak önce kitap okumasını öğrenelim. Umarım yardımcı olabilmişimdir, şimdiden iyi okumalar.

Yorumlar

  1. güzel örnekler verilmiş. ek olarak vermek istediğim kitaplar var:

    sefaletten zenginliğe - marc swanepoel
    iktisadi mantığa giriş - david gordon
    ekonomik sistemler ve küreselleşen kapitalizm - nalan ölmezoğulları
    çizgilerle ekonomi - rius
    doğal iktisat - robert h. frank

    fikirleri bakılması gereken kişiler olarak ise listem:
    adam smith
    john lock
    thomas hobbes
    karl marx
    henry hazlitt
    eugen von böhm-bawerk

    not:evet kapitalistim ve sosyalizm karşıtıyım ehehe :) ama bu demek olmasın ki körü körüne böyle. kat'iyen. haftalarımı aylarımı marx, rius, engels gibi kişileri okuyarak geçirmiştim. demek ki olmayınca olmuyor.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, benim blog sayfanıza ilk girişim ve hemen ilk yorumumu da yazayım dedim. Benim de hem sizin hem de diğer herkesin(sadece iktisatla ilgilenenler değil!) okumasını arzu ettiğim bir kitap var. Economics for everyone-Jim Stanford. Herkes için ekonomi: Kapitalizmi anlama rehberi. Kitabın sloganı: Ekonomi ekonomistlere bırakılmayacak kadar önemlidir! (Economics is too important to be left to the economists.) Gerçekten öyle! Kitap İngilizceyi orta seviyede bilenler için rahatlıkla okunabilir. İngilizce bilmeyenler için Türkçemiz'e "Herkes için İktisat: Kapitalist Sömürüyü Anlama Kılavuzu" ismiyle çevrilmiş.(ben pek ismini beğenmedim ama çeviriyi okumadığım için bir fikrim yok.) Sizin de okumanızı ve blogunuzda işlemenizi şiddetle tavsiye ederim. Saygılarımla. Başarılar.

    YanıtlaSil
  3. Süperr kesinlikle okuyup tavsiye edeyeceğim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

MUTLAK ÜSTÜNLÜK TEORİSİ VE KARŞILAŞTIRMALI ÜSTÜNLÜK TEORİSİ HAKKINDA

Ekonomistler; ülkeler neden ticaret yapar, ülkelere nasıl bir fayda sağlar veya hangi malları ithal edip hangilerini ihraç etmeli gibi soruların cevabını ararken çeşitli teoriler üretilmiştir. Uluslararası İktisat dersi veya İktisat tarihi derslerinde bu iki teoriyi çokça duymuşsunuzdur. Bu yazımda bu iki teoriden bahsedeceğim. Yazıma başlamadan önce Uluslararası Ticaret Teorisinin varsayımlarını madde madde yazacağım ve teorileri bu maddeler üzerinden değerlendireceğiz: ·       İki ülke, iki mal ve her iki ülkede üretim yapıyor. ·       Mallar homojen ·       Para yok, değiş-tokuş ekonomisi söz konusu ·       Fiyatlar reel ·       Mal faktör piyasalarında tam rekabet halde ·       Devlet müdahalesi yok ·       İşgücü ülke içerisinde tam hareketli ancak ülkeler arasında tam hareketsiz ·       Ekonomi tam çalışma durumunda  ·       Taşıma-nakliye giderleri 0 (sıfır) Mutlak Üstünlük Teorisi – Adam Smith 1776  Uluslararası ticaret ilk defa Adam Smith’in y

SERMAYE PİYASALARI NEDİR ?

Sermaye piyasaları; finansal piyasanın bir alt koludur. O yüzden ilk olarak finansal piyasaları açıklayarak başlayacağım. Finansal Piyasa Finansal tasarruf fazlası olanlar ile mal ve hizmet üretimi, ticareti vb. alanlarda faaliyet göstermek için kaynak ihtiyacı içinde olan, fon( en genel tabiriyle para) talep eden birimler arasındaki fon akışını sağlar. Finansal piyasaların çeşitli fonksiyonları vardır. Bunlar; ·       Reel piyasaya kaynak sağlamak ·       Sermaye birikimi oluşturmak ·       Likidite temin etmek ·       Risk dağıtımı yapmak ·       Mülkiyeti tabana yaymak Finansal piyasalar ikiye ayrılır; Para Piyasası Para piyasaları, fon arz ve talep edenlerin karşılaştığı ve kullandıkları araçların vadeleri 12 ayı geçmeyen piyasaları ifade eder. Bu finansal araçlar; ·       Mevduat ·       Hazine bonoları ·       Finansman bonoları ·       Mevduat sertifikaları ·       Repo ·       Banka kabulleri ·       Banka bono

HOLLANDA EKONOMİSİNE BİR BAKIŞ

Hollanda 17 milyon nüfusa sahip, bazı bölgeleri deniz seviyesinin altında kalan ve deniz doldurularak inşa edilen bir ülke olup ekonomisi çok güçlü bir yapıya sahiptir. Avrupa ekonomisinde ve dünya siyasetinde yüzyıllar boyunca önemli rollere sahip olmuştur. Ülke ekonomisinin kalkınmasını sağlayan faktörlere baktığımızda; nakliye/lojistik, kimya sanayi, ticaret ve hizmetlerden oluşmaktadır. Ayrıca bir tarım ülkesi olan Hollanda, bu alanda ciddi yatırımlar yaparak 2016 yılında Avrupa’da birinci, dünyada ise en çok ihracat hacmine sahip ikinci ülke konumundadır. Avrupa’daki stratejik konumu ve çok gelişmiş alt yapısı ile Avrupa’nın dağıtım ve lojistik merkezi konumunda olması ve ihracatının yaklaşık % 46’nın re-eksporttan oluşması ve transit ticaretin de önemli ölçekte olması nedeniyle diğer Avrupa ülkelerine ve hatta dünyadaki diğer ülkelere açılan bir kapı konumundadır. Dünya Ekonomik Forumu’nun “2016-2017 Küresel Rekabet Edebilirlik Raporu”nda, Hollanda, 138 ülke arasınd