Ana içeriğe atla

DÜNYADA ULUSAL VARLIK FONLARINA BİR BAKIŞ

Geçtiğimiz ay ülke gündemini baya meşgul eden bir konu vardı “ Türkiye Varlık Fonu”. İnsanların aklında ciddi manada soru işaretleri bırakan bu sistem ülkede tartışma konusu oldu. Sonuç olarak sistem hayata geçirildi ancak dünyada bu sistem ne zaman, hangi koşullarda, hangi ülkeler tarafından başlatıldı buna biraz bakalım istedim.

Dünya çapında 55 ülke tarafından kullanılan ulusal varlık fonu ilk olarak Suudi Arabistan tarafından 1952 yılında kurulmuştur. Petrol satışlarından elde ettiği gelirleri, gelecek nesillere aktarabilmek adına burada değerlendirmektedir. Dünya genelinde toplam varlık fonu değeri 7.423 trilyon dolardır. Bunun 4.254 trilyon doları gaz ve petrol gelirlerinden elde edilen kârdan oluşur, geriye kalan 3.178 trilyon doları ise diğer kalemlerden oluşur.

Dünyadaki en büyük 10 varlık fonu:
ÜLKE
FON İSMİ
DEĞER(Milyar $)
KURULUŞ YILI
KAYNAĞI
Norveç
Government Pension Found
885
1990
Petrol
Çin
China Investment Corporation
813,8
2007
Emtia Dışı
B.A.E
Abu Dhabi Investment Authority
792
1976
Petrol
Suudi A.
SAMA Foreing Holdings
576,3
1952
Petrol
Kuveyt
Kuwait Investmen Authority
592
1953
Petrol
Çin
SAFE Investmen Company
474
1997
Emtia Dışı
Hong Kong
Hong Kong Monetary Authority Investment Portfilo
456,6
1993
Emtia Dışı
Singapur
Government Of Singapore Investment Corporation
350
1981
Emtia Dışı
Katar
Qatar Investmen Authority
335
2005
Petrol&Gaz
Çin
National Social Security Fund
295
2000
Emtia Dışı


2010 ve 2015 Yılları Varlık Fonu Kaynak Dağılımı 




2010 yılında %55 gaz ve petrol payı bulunurken %45 civarında emtia dışı gelirler fona aktarılmış. Aradan geçen 5 yılın ardından üstünlük değişmemiş ancak artan enerji talebinden kaynaklı gaz ve petrol satışları arttığı için fona aktarılan pay %2 civarında bir artış kaydetmiştir.











Ulusal Varlık Fonu Dünya Dağılımı




Dünyadaki bölgelerin Varlık Fonu büyüklük pastasında durumları grafikteki gibidir. 5 yıllık değişimlere baktığımızda Amerika kıtasının payı değişmemiş. Burada değişim gösteren 2 bölge dikkatimizi çekiyor; Avrupa ve Orta Doğu. 2010 yılında Avrupa kıtası pastada %15 lik bir paya sahipken 2015 yılına geldiğimizde %2 lik bir düşüş yaşayarak %13 lük bir paya sahip olmuş. Bu %2 lik kaybedilen pay ise Orta Doğu ve Afrika kıtasına hemen hemen eşit şekilde dağılmıştır. Bunun yorumlaması ise artan enerji taleplerinden kaynaklı olarak Orta Doğu bölgesinin petrol satışlarının daha da artarak Varlık Fonlarına daha çok kâr aktarılmasından kaynaklıdır.







Dünyada varlık fonu konusunda başı çeken ülkeler bu konuda yılların tecrübesini elinde bulunduran ülkeler. Ayrıca bu ülkeler ya doğal kaynak zengini ya da ellerinde bir fon fazlası var. Bunu ligde de yıllardır varlar. Türkiye doğal kaynak zengini bir ülke değil ayrıca elimizde fon fazlası da yok. Türkiye’nin performansını yıllar içinde göreceğiz. Ne kadar başarılı oluruz orasını bilemem ancak uzmanlık gerektiren bir konu olduğu kesin.


Kaynakça

http://www.swfinstitute.org/ 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MUTLAK ÜSTÜNLÜK TEORİSİ VE KARŞILAŞTIRMALI ÜSTÜNLÜK TEORİSİ HAKKINDA

Ekonomistler; ülkeler neden ticaret yapar, ülkelere nasıl bir fayda sağlar veya hangi malları ithal edip hangilerini ihraç etmeli gibi soruların cevabını ararken çeşitli teoriler üretilmiştir. Uluslararası İktisat dersi veya İktisat tarihi derslerinde bu iki teoriyi çokça duymuşsunuzdur. Bu yazımda bu iki teoriden bahsedeceğim. Yazıma başlamadan önce Uluslararası Ticaret Teorisinin varsayımlarını madde madde yazacağım ve teorileri bu maddeler üzerinden değerlendireceğiz: ·       İki ülke, iki mal ve her iki ülkede üretim yapıyor. ·       Mallar homojen ·       Para yok, değiş-tokuş ekonomisi söz konusu ·       Fiyatlar reel ·       Mal faktör piyasalarında tam rekabet halde ·       Devlet müdahalesi yok ·       İşgücü ülke içerisinde tam hareketli ancak ülkeler arasında tam hareketsiz · ...

SERMAYE PİYASALARI NEDİR ?

Sermaye piyasaları; finansal piyasanın bir alt koludur. O yüzden ilk olarak finansal piyasaları açıklayarak başlayacağım. Finansal Piyasa Finansal tasarruf fazlası olanlar ile mal ve hizmet üretimi, ticareti vb. alanlarda faaliyet göstermek için kaynak ihtiyacı içinde olan, fon( en genel tabiriyle para) talep eden birimler arasındaki fon akışını sağlar. Finansal piyasaların çeşitli fonksiyonları vardır. Bunlar; ·       Reel piyasaya kaynak sağlamak ·       Sermaye birikimi oluşturmak ·       Likidite temin etmek ·       Risk dağıtımı yapmak ·       Mülkiyeti tabana yaymak Finansal piyasalar ikiye ayrılır; Para Piyasası Para piyasaları, fon arz ve talep edenlerin karşılaştığı ve kullandıkları araçların vadeleri 12 ayı geçmeyen piyasaları ifade eder. Bu finansal araçlar; ·       Mevduat...

HOLLANDA EKONOMİSİNE BİR BAKIŞ

Hollanda 17 milyon nüfusa sahip, bazı bölgeleri deniz seviyesinin altında kalan ve deniz doldurularak inşa edilen bir ülke olup ekonomisi çok güçlü bir yapıya sahiptir. Avrupa ekonomisinde ve dünya siyasetinde yüzyıllar boyunca önemli rollere sahip olmuştur. Ülke ekonomisinin kalkınmasını sağlayan faktörlere baktığımızda; nakliye/lojistik, kimya sanayi, ticaret ve hizmetlerden oluşmaktadır. Ayrıca bir tarım ülkesi olan Hollanda, bu alanda ciddi yatırımlar yaparak 2016 yılında Avrupa’da birinci, dünyada ise en çok ihracat hacmine sahip ikinci ülke konumundadır. Avrupa’daki stratejik konumu ve çok gelişmiş alt yapısı ile Avrupa’nın dağıtım ve lojistik merkezi konumunda olması ve ihracatının yaklaşık % 46’nın re-eksporttan oluşması ve transit ticaretin de önemli ölçekte olması nedeniyle diğer Avrupa ülkelerine ve hatta dünyadaki diğer ülkelere açılan bir kapı konumundadır. Dünya Ekonomik Forumu’nun “2016-2017 Küresel Rekabet Edebilirlik Raporu”nda, Hollanda, 138 ülke arasınd...