Ana içeriğe atla

EKONOMİK BALONLAR ÜZERİNE


Sanal değer ile reel (gerçek) değer arasındaki farka balon ya da köpük denir. Böyle benzetilmesinin nedeni; balonun hava üfledikçe şişmesi gibi, insanların bir mala-ürüne olan talebi o malın fiyatını sürekli olarak yukarı çeker. Bu fiyat öyle bir noktaya gelirki o ürünün gerçek değerini yansıtmaz. Bir X malı düşünelim, bu malın fiyatı 1000 TL olsun. Ama zaman içinde bu mala olan talep çok artıyor, bu mal hakkında beklentiler ise fiyatının sürekli artacağı yönünde oluyor ve malın fiyatı 1000 TL’den 10.000 hatta 20.000 TL’ye çıkıyor. İşte bu “BALON”dur. Ekonomik balonların normal balonlarla ortak bir özelliği patlamalarıdır. Az önce bahsettiğimiz X malının fiyatı 20.000 TL’ye çıkmıştı. İşte bu noktadan sonra insanların bu mala karşı olan ilgisi talebi azalıyor ya da bu fiyat noktasından sonra artık alıcı bulamıyor ve daha düşük fiyattan satışlar başlıyor. İşte bu balonun patladığı noktadır. 

Ekonomik balonlar patladığı zaman krize sebep olabilirler, tıpki "2008 Mortgage Krizi” gibi. Ekonomik balona en güzel örneklerden birisidir 2008 krizi. Artan Mortgage kredileri yüzünden emlak fiyatlarında müthiş bir artış yaşandı. Artış yaşandıkça verilen kredi miktarı arttı. Kredilerin borçlular tarafından ödenemediği zaman emlak fiyatları düşmeye başlamış ve  bankalar zararlarını hafifletmek adına bu ödenmeyen kredileri adeta paketleyip farklı bir türev ürün haline getirip finansal piyasalarda işleme soktular. Bu türev ürünlere kredi derecelendirme kuruluşları tarafından yüksek kredi notları verilerek piyasada daha çok işlem görmesini sağladılar. İnsanların ilgisi arttıkça fiyatlarda arttı. Ancak bu türev ürünlerin tamamı ödenemeyen Mortgage kredileriydi. Artık bu devam ettirelemeyecek bir boyuta geldiğinde ise kriz patlak verdi. Sonuç olarak Amerika’nın köklü bankalarından olan Lehman Brothers battı. Amerika toparlanması zaman alacak bir sürece girdi. 



Tarihte ekonomik balonların ilk örneği ise 17.yüzyılda Hollanda’da “Lale Çılgınlığı”dır. Osmanlı İmparatorluğu’nda görev yapan dönemin Avusturya-Macaristan elçisi Ogier Ghislain De Busbecq botaniğe çok meraklı birisidir. Osmanlı’daki 7 yıllık görev süresini doldurduktan sonra ülkesi Hollanda’ya dönerken yanında, Kanuni Sultan Süleyman tarafından hediye edilen lale soğanını da götürür. Hollandalılar tarafından büyük bir ilgi gören lale, adeta bir statü sembolü haline gelmiştir. Lale spekülasyonlarının başlaması ise Fransa’dan gelen lale alma talebiyle başlar. 1636 yılında Hollanda’da bir lale piyasası oluşturulur. Lale alım-satımlarında bir sözleşme kullanılmaya başlanmıştır. O dönemde Hollandalıların yıllık ortalama maaşı 200-400 Gülden arasında değişirken lale soğanlarının fiyatı 200-250 Gülden’e kadar çıkmıştır. 



Artık fiyatlar daha fazla yükselmeyince balon patlamış birbiriyle lale sözleşmesi yapan insanlar davalık olmuşlardır. İnsanlar paralarını alamamıştır. Burada dikkat edilmesi gerek nokta; insanların beklentileridir. Beklentiler hep fiyatların yükseleceğidir. Ama artık belirli bir süreden sonra bu beklentiler bazı kişiler tarafından tersine dönmeye başlayınca ya da istenilen fahiş fiyatların gerçeği yansıtmadığı anlaşılınca durum tersine döner ve balon patlar.

Örnekleri daha da çoğaltabiliriz. Günümüzden buna bir örnek verecek olursak “Bitcoin”ini verebiliriz. 2009 yılının henüz başlarında ilk defa piyasaya çıkan bu kripto paraya son 3 yıldır müthiş bir talep var özellikle 2017 sonlarına doğru bu talepte bir patlama yaşandı ve değeri sürekli olarak arttı. Fiyatı 20 bin dolara’a kadar yükseldi. ekonomistler tarafıdan bunun bir balon olduğunu ve uzak durulması gerektiğini söylendi. Ancak uyarılar pek dikkate alınmadı ve balon patladı.


Sonuç olarak; balon dediğimiz şeyin aslında insanların “fiyat artışı beklentisi” yüzünden oluşan bir olgu olduğudur. Beklentiler ekonomi bilimi için çok önemlidir. Eğer beklentiler iyi yönetilemezse -bir ülke veya tüm dünya farketmez- krizin kapısı aralanır. Balonlar buna çok güzel bir örnektir.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MUTLAK ÜSTÜNLÜK TEORİSİ VE KARŞILAŞTIRMALI ÜSTÜNLÜK TEORİSİ HAKKINDA

Ekonomistler; ülkeler neden ticaret yapar, ülkelere nasıl bir fayda sağlar veya hangi malları ithal edip hangilerini ihraç etmeli gibi soruların cevabını ararken çeşitli teoriler üretilmiştir. Uluslararası İktisat dersi veya İktisat tarihi derslerinde bu iki teoriyi çokça duymuşsunuzdur. Bu yazımda bu iki teoriden bahsedeceğim. Yazıma başlamadan önce Uluslararası Ticaret Teorisinin varsayımlarını madde madde yazacağım ve teorileri bu maddeler üzerinden değerlendireceğiz: ·       İki ülke, iki mal ve her iki ülkede üretim yapıyor. ·       Mallar homojen ·       Para yok, değiş-tokuş ekonomisi söz konusu ·       Fiyatlar reel ·       Mal faktör piyasalarında tam rekabet halde ·       Devlet müdahalesi yok ·       İşgücü ülke içerisinde tam hareketli ancak ülkeler arasında tam hareketsiz ·       Ekonomi tam çalışma durumunda  ·       Taşıma-nakliye giderleri 0 (sıfır) Mutlak Üstünlük Teorisi – Adam Smith 1776  Uluslararası ticaret ilk defa Adam Smith’in y

SERMAYE PİYASALARI NEDİR ?

Sermaye piyasaları; finansal piyasanın bir alt koludur. O yüzden ilk olarak finansal piyasaları açıklayarak başlayacağım. Finansal Piyasa Finansal tasarruf fazlası olanlar ile mal ve hizmet üretimi, ticareti vb. alanlarda faaliyet göstermek için kaynak ihtiyacı içinde olan, fon( en genel tabiriyle para) talep eden birimler arasındaki fon akışını sağlar. Finansal piyasaların çeşitli fonksiyonları vardır. Bunlar; ·       Reel piyasaya kaynak sağlamak ·       Sermaye birikimi oluşturmak ·       Likidite temin etmek ·       Risk dağıtımı yapmak ·       Mülkiyeti tabana yaymak Finansal piyasalar ikiye ayrılır; Para Piyasası Para piyasaları, fon arz ve talep edenlerin karşılaştığı ve kullandıkları araçların vadeleri 12 ayı geçmeyen piyasaları ifade eder. Bu finansal araçlar; ·       Mevduat ·       Hazine bonoları ·       Finansman bonoları ·       Mevduat sertifikaları ·       Repo ·       Banka kabulleri ·       Banka bono

HOLLANDA EKONOMİSİNE BİR BAKIŞ

Hollanda 17 milyon nüfusa sahip, bazı bölgeleri deniz seviyesinin altında kalan ve deniz doldurularak inşa edilen bir ülke olup ekonomisi çok güçlü bir yapıya sahiptir. Avrupa ekonomisinde ve dünya siyasetinde yüzyıllar boyunca önemli rollere sahip olmuştur. Ülke ekonomisinin kalkınmasını sağlayan faktörlere baktığımızda; nakliye/lojistik, kimya sanayi, ticaret ve hizmetlerden oluşmaktadır. Ayrıca bir tarım ülkesi olan Hollanda, bu alanda ciddi yatırımlar yaparak 2016 yılında Avrupa’da birinci, dünyada ise en çok ihracat hacmine sahip ikinci ülke konumundadır. Avrupa’daki stratejik konumu ve çok gelişmiş alt yapısı ile Avrupa’nın dağıtım ve lojistik merkezi konumunda olması ve ihracatının yaklaşık % 46’nın re-eksporttan oluşması ve transit ticaretin de önemli ölçekte olması nedeniyle diğer Avrupa ülkelerine ve hatta dünyadaki diğer ülkelere açılan bir kapı konumundadır. Dünya Ekonomik Forumu’nun “2016-2017 Küresel Rekabet Edebilirlik Raporu”nda, Hollanda, 138 ülke arasınd