Dün Mahfi Eğilmez Hoca’nın kendi bloğunda benden bahsetmesi
onuruna eriştim. Benim için büyük bir mutluluk oldu. Öncelikle O’na bir
teşekkürü borç bilirim. Bu güzel olaydan sonra iktisat okuyan birkaç arkadaştan
mail geldi; hangi kitapları okumalıyım, hangi
yazarları takip etmeliyim gibi benzer sorular içeren mailler. Tek tek
cevaplamaktansa buradan yayınlamayı tercih ettim.
Kendi okuduğum kitaplardan ve takip ettiğim yazarlardan
oluşan bu liste umarım hepinize faydalı olur.
KİTAPLAR:
- · Örneklerle Kolay Ekonomi – Mahfi Eğilmez: İktisada yeni başlayanlar veya temeli zayıf olan arkadaşlar için İktisada Giriş niteliğinde akıcı, anlaması kolay, güncel örnekler bulunan bir kitaptır.
- · Görünmeyen Ekonomist – Tim Harford: İngiliz bir ekonomist olan Tim Harford’un yazdığı bu kitap iktisadı eğlenceli bir dille ele almış ve bir cafede kahve içerken bile size ekonomi düşündürerek sistemin nasıl çalıştığını anlatmaya çalışmış.
- · Çıplak Ekonomi – John Wheelan: Bu kitapta yukarıda bahsettiğim “Görünmeyen Ekonomist” kitabına benzer nitelikte bir kitap. Zaten kitabın kapağında “küresel ekonomiyi eğlenceli bir dille okumak” yazıyor. Tek solukta okuduğum kitaplardandır.
- · Kapitalizmin Tarihi 1500-2010 – Michael Beaud: Günümüz modern sistemi olan kapitalizmin tarih boyunca gelişim evrelerini anlatan bir başyapıt.
- · Mülkiyet Nedir ? – P.J. Proudhon: Kapitalist sistemin altın kuralı olan mülkiyet kavramını anlatan ve eleştiren bir kitaptır.
- · İktisat, Kriz ve Yenilik – Taner Güney: Kimya, fizik, biyoloji gibi bilimlerin laboratuvarı vardır. Peki ya iktisadın ? İktisadın da vardır; KRİZLER. İlk başta krizin tanımlamasını yapan ve ardından “Büyük Buhran, Opec ve 2008 Mortgage Krizi” gibi krizleri ele alarak sebep sonuç ilişkileriyle bu krizlerin nasıl oluştuğunu anlatan bir kitap. İlk başta biraz sıkılabilirsiniz ancak devam edin pişman olmayacaksınız.
- · Küresel Finans Krizi – Mahfi Eğilmez : Mahfi Hoca’da yaşadığımız küresel krizi Türkiye’ye olan etkilerini ve bir daha böyle bir kriz yaşanmaması için alınması gereken önlemleri anlatıyor.
- · İktisadi Düşünce Tarihi – Mark Skousen: Modern ekonomi tarihini ve günümüze kadar iktisada bir çok değer katmış iktisatçıların hayatlarını, fikirlerini, ortaya koydukları eserlerle ekonomiyi nasıl etkilediklerini tek tek anlatan eğlenceli bir ders kitabıdır.
- · SAPIENS – Hayvanlardan Tanrılara – Yuval Noah Harari: Ufkunuzu genişletecek, insanlığın tarihini en başından sonuna kadar anlatan bir kitap. Mutlaka okunmalı size çok şey katacaktır.
- · Hayvan Çiftliği – George Orwell: Reel sosyalizmin eleştirisini hayvanların üzerinden anlatan bir kitap.
- · Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları – John Perkins: Eskiden bir ekonomik tetikçi olan Amerikalı John Perkins’in “Şirketokrasi” dediği küresel sömürü sistemiyle ülkeleri nasıl sömürdüğünü anlatan kitap serisi. Dört kitaptan oluşuyor. Ben ilkini okuyabildim acı gerçeklerle yüzleşeceğiniz bir kitap.
Yazar önerisi olarak okuyabildiğiniz herkesi okuyun farklı
farklı görüşleri okumak size çok şey katacaktır. Kendi takip ettiğim yazarlar:
Mahfi Eğilmez, Arda Tunca, Seyfettin Gürsel, Abdurrahman Yıldırım, Asaf Savaş Akat.
Okuyan bir ülke değiliz. Yapılan bir araştırmaya göre bir
Japon yılda ortalama 25 kitap okurken bir Türk ortalama 10 yılda 1 kitap okuyor.
Bu çok acı bir istatistik. Ne kadar çok okursak o kadar çok ufkumuz açılır,
farkındalığımız artar. Bu sadece ekonomi okuyan arkadaşlar için değil bütün
bilim dalları ve insanlar için geçerli. Okumanın keyfine bir kere varınca insan
bırakamıyor. Bu ülkeye faydamız dokunsun istiyorsak önce kitap okumasını
öğrenelim. Umarım yardımcı olabilmişimdir, şimdiden iyi okumalar.
güzel örnekler verilmiş. ek olarak vermek istediğim kitaplar var:
YanıtlaSilsefaletten zenginliğe - marc swanepoel
iktisadi mantığa giriş - david gordon
ekonomik sistemler ve küreselleşen kapitalizm - nalan ölmezoğulları
çizgilerle ekonomi - rius
doğal iktisat - robert h. frank
fikirleri bakılması gereken kişiler olarak ise listem:
adam smith
john lock
thomas hobbes
karl marx
henry hazlitt
eugen von böhm-bawerk
not:evet kapitalistim ve sosyalizm karşıtıyım ehehe :) ama bu demek olmasın ki körü körüne böyle. kat'iyen. haftalarımı aylarımı marx, rius, engels gibi kişileri okuyarak geçirmiştim. demek ki olmayınca olmuyor.
Çok teşekkür ederim önerileriniz için :)
SilMerhaba, benim blog sayfanıza ilk girişim ve hemen ilk yorumumu da yazayım dedim. Benim de hem sizin hem de diğer herkesin(sadece iktisatla ilgilenenler değil!) okumasını arzu ettiğim bir kitap var. Economics for everyone-Jim Stanford. Herkes için ekonomi: Kapitalizmi anlama rehberi. Kitabın sloganı: Ekonomi ekonomistlere bırakılmayacak kadar önemlidir! (Economics is too important to be left to the economists.) Gerçekten öyle! Kitap İngilizceyi orta seviyede bilenler için rahatlıkla okunabilir. İngilizce bilmeyenler için Türkçemiz'e "Herkes için İktisat: Kapitalist Sömürüyü Anlama Kılavuzu" ismiyle çevrilmiş.(ben pek ismini beğenmedim ama çeviriyi okumadığım için bir fikrim yok.) Sizin de okumanızı ve blogunuzda işlemenizi şiddetle tavsiye ederim. Saygılarımla. Başarılar.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim.
SilSüperr kesinlikle okuyup tavsiye edeyeceğim.
YanıtlaSil